Ventilatiesystemen

Hieronder vindt u twee veelvoorkomende ventilatiesystemen die in woningen / appartementen worden toegepast. Duvent ventilatiebeheer & advies kan beide systemen snel en vakkundig reinigen en inregelen.

Mechanische ventilatie

Met mechanische ventilatie bedoelen we een afvoersysteem door het hele huis dat lucht uit de woning afvoert. Een speciale ventilatiebox zuigt daarvoor via luchtkanalen en afvoerventielen lucht weg uit de keuken ( wasemkap / ventiel ), badkamer, toilet en eventueel berging. In deze ruimten zitten daarom afvoerventielen in het plafond of wand. Zie foto.

Toevoer van lucht vindt meestal plaats via zogenaamde raamroosters. Bij reiniging worden ook deze raamroosters door ons met perslucht van binnenuit doorgeblazen. Een 3-standenschakelaar regelt de luchthoeveelheid.
Tegenwoordig worden veelal zogenaamde RF sets toegepast (draadloze bediening). Hierbij is er een ontvanger in de ventilatiebox geplaatst en kunnen een of meerdere zenders overal in de woning worden geplaatst. Door bij vervanging gebruik te maken van energiezuinige motoren kan er, afhankelijk van het gebruik, een besparing worden gerealiseerd van € 30,- tot € 50,- per jaar aan energieverbruik.

Warmteterugwinningssysteem (WTW-installatie)

Steeds meer woningen worden voorzien van energiezuinige wtw systemen, een zogenaamd gebalanceerd ventilatiesysteem. In tegenstelling tot mechanische ventilatie wordt hier het grootste gedeelte van de afgevoerde warmte teruggevoerd in de woning.

Het WTW-systeem heeft de volgende functies. 

  • De unit zuigt, net als bij een gewone mechanische afzuiging, vuile lucht af in de keuken, badkamer en toilet.
  • De unit blaast verse, gefilterde en voorgewarmde, buitenlucht in de woning d.m.v. toevoerventielen in de woonkamer en slaapkamer(s). Er wordt net zoveel lucht ingeblazen als afgevoerd. Daarom spreekt men van een ‘gebalanceerde ventilatie’.
  • Omdat de koude buitenlucht wordt voorverwarmd door de afgevoerde warme binnenlucht middels een ingenieus systeem, spreekt men van ‘warmte terugwinning’.

Daar er bij dit systeem ook lucht wordt ingeblazen is het van het grootste belang dat de toevoerkanalen volledig schoon worden opgeleverd en onderhouden. Een niet goed ingeregeld systeem (onbalans) is naast geluidsoverlast vaak de aanleiding tot veel klachten.

We reinigen en regelen het complete systeem in inclusief uitleg aan de bewoners.